Prefată la editia a treia:

O carte care rupe tăcerea

Pr. Lect. Univ. Drd. Constantin Necula

Facultatea de Teologie "Andrei Saguna", Sibiu

La citirea acestei cărti m-a ajutat glasul real al autorului, ascultat la o conferintă provocată de A.S.C.O.R. la Sibiu. Si cealaltă carte seducătoare si iritantă deopotrivă, "Jurnalul convertirii", care-l ascundea pe Danion Vasile în Pavel Crainic. Adică autorul viu, fără coperti. Cu ochi vii si aprindere verbală la fiecare gând ce-i ascutea durerea. Pentru că si cartea aceasta, a Nuntii, are înmagazinată în sine teribil de multă durere.

Voit ne-academică, dezinvoltă într-atât încât aproape inhibă pe "prea duhovnicesc", cartea este, în fond, un pretext la dialog. Dialog la modul în care în pastoralitatea ei cotidiană - răstignită în grăbiri - biserica, respectiv preotul, parohul, nu mai are mijloacele reale de a o mai face. În fata colosilor de ciment cenusiu si anost, în fata ghetto-ului despiritualizat, în găsti de cartier, pastoralitatea imediată si-a pierdut din aplomb, negăsind la vreme cheile "convingerii credincioase".

Ce este interesant e că Danion Vasile scrie cum vorbeste. Atent, pedant, intransigent cu exagerările, dar cald, viu, aproape patristic. Acel soi de cuvânt cu putere multă care se cere crescut de cultura teologică si ne-teologică actuală atunci când, din banca si de la catedra universitară se adaugă străzii acest teribil locas de vestire a Evangheliei. Tema, fragilă si aproape transparentă, îl face pe autor să se transforme într-un soi de tăietor în piatră. Când cu forta exceptională a ciocanului, când cu tandretea dăltitei care ostoieste contururile.

De altfel, aceasta este una din marile calităti ale autorului: că, în discretie si acrivie, vorbeste cu dragoste despre lucruri ocolite, ascunse-n masa de preocupări care par serioase a demersurilor teologice greoaie si, pe alocuri, depăsite. Niciodată n-am mai avut senzatia unei astfel de reasezări în pagină a teologiei morale în ceea ce priveste familia si cei care o alcătuiesc - mai ales tinerii, băieti si fete, dornici de a pune întrebări care par fără răspuns - ca în această "cântare a cântărilor", transpusă oarecum, iertată-mi fie imaginea, pe ritm de muzică modernă (n-am avut curaj să zic hip-hop, dar cam asta e).

Desigur că autorul nu face abstractie de catedra didactică, atunci când este necesar ca tonul, usor moralist, să-si schimbe rezonanta. Este cazul finalurilor de reflectie care, cu un semiton mai jos sau mai sus ar fi distonat fată de restul constructiei cărturăresti. Pentru că am văzut tineri citind cartea aceasta în tren, pe autobuz sau, o dată cu ivirea primăverii, pe bancă, în aer liber, mă gândesc că urmărita de altfel decentrare de pe amvon (cu toate ale lui) pe spatiul cotidian colectiv nu poate face decât bine Bisericii.

Cartea lui Danion Vasile mai are într-însa o scurt-circuitare. Rupe tăcerea. Pe câteva subiecte tabu, necomentate în predică - unele pe bună dreptate - dar care nu înseamnă că nu există. Si existenta lor cere răspuns. Desigur, celor care au curaj să pună întrebările cu si de dragul celor care n-au curaj să le pună. Cum, alt risc major asumat de tânărul autor, este faptul că el nu expune, ci se expune. Fie prin mărturie indirectă - cu păreri personale asupra unor lucruri extrem de fine - fie chiar prin mărturia personală - este cazul epilogului (cel putin). Se vor auzi suficiente glasuri care-l vor judeca exact pentru transparenta aceasta aproape mortală într-o lume a opacitătii nervoase. Sentimentalul Danion Vasile crede că se mai poate schimba ceva din marasmul în care ne sade vestirea.

Mic ghid pentru sănătatea trupească si sufletească a familiei, Cartea nuntii te pune măcar pe gânduri.



CARTEA NUNTII
de Danion Vasile

Povestea vulturilor aurii
Sa stam de vorba
Despre mirajul sexualitatii
De ce sa ma casatoresc?
Despre Goana dupa Aurul nuntii sau western-ul maritisului
De ce nu ne ajuta Dumnezeu?
Despre fotomodele si Don Juani
Geniul si femeia de serviciu
Banii vorbesc!
Despre influenta prietenilor
Parintii: prieteni sau dusmani?
Binecuvantarea preotului
Despre vrajitoare si dezlegarea cununiilor
Despre dragostea trupeasca
Scrisoare catre tinerii secolului XXI
"Daca stiam ca o sa ne certam atat..."
Un examen cu multi restantieri
Cuvinte catre cei care vor sa se recasatoreasca
"....dar barbatul este mai egal decat femeia..."
Cum sa ma pregatesc pentru casatorie?
"Dumnezeu e baiat de cartier..."
Povestea unei casatorii...
Postfata la editia a doua
Rugaciuni
Prefata