Binecuvântarea preotului

Când apare o nouă marcă de sampon, fetele se grăbesc să o cumpere. Poate că de această dată vor rezolva problema căderii părului. Când apare o nouă marcă de after-shave, tinerii se grăbesc să o cumpere: poate cu asta vor da gata toate vecinele cu care se suie în lift.

Eu îti voi prezenta acum o nouă marcă de prieten: duhovnicul. Să-i fac si putină reclamă: "Duhovnicul, prietenul care nu te lasă la greu..." Toată lumea stie ce e acela un duhovnic: un preot căruia îi spui păcatele si, dacă păcatele mărturisite nu sunt prea mari, îti dă dezlegare să te împărtăsesti.

Eu nu sunt de acord cu această viziune asupra duhovnicului. Cred că duhovnicul e cel care te ia de mână si te dăruieste lui Hristos, e cel care te învată să te lupti cu patimile tale, e cel care te învată să cunosti bucuria cea adevărată. E cel care la fiecare răspântie te ajută să întelegi care e drumul bun (si unui tânăr care vrea să se căsătorească îi este de mare folos un astfel de povătuitor, pentru că răspântiile sunt multe).

Înainte de a-ti vorbi despre duhovnic voi enumera mai întâi câteva cazuri în care rolul lui e foarte important:

1. la "prima dragoste", tinerii cred că e bine să se dăruiască în întregime unul altuia. Nimic nu te ajută mai mult în astfel de situatii decât legătura strânsă cu duhovnicul. Mai ales că aceste ispite nu au loc numai la prima dragoste, ele revin mereu până la nuntă si, apoi, în altă formă, până la sfârsitul vietii (cei căsătoriti pot fi ispititi ori să îsi însele partenerii, ori să ajungă la anumite practici nefiresti);

2. uneori tinerii sunt dezamăgiti pentru că povestea lor de iubire trece printr-un impas, si sunt gata să se despartă dintr-o prostie. Duhovnicul poate atrage atentia asupra faptului că astfel de mici impasuri sunt firesti pentru orice cuplu ("deci ce, duhovnicul e consilier matrimonial?" Nu e doar atât, dar e si asta);

3. după anumite esecuri în dragoste, unii tineri au tentatia de a se sinucide; si părintele, cu harul lui Hristos, îi poate convinge să nu facă această greseală (părintele duhovnic nu face nimic prin propriile puteri, în ceea ce face este luminat de Dumnezeu);

4. alti tineri vor să se căsătorească cu orice pret, fără să aibă timp să se cunoască mai bine: părintele îi poate învăta să astepte, pentru că o căsătorie făcută în grabă poate fi de durată scurtă;

5. părintele îi poate convinge pe tineri să grăbească nunta (sunt unii care tot asteaptă ba să facă rost de masină, ba să strângă nu stiu câti bani pentru a face o nuntă de pomină; ei tot asteaptă până când se despart, plictisindu-se unul de celălalt. E normal ca plictiseala să vină: dacă nu au cerut Domnului binecuvântarea dragostei lor, vrăjmasul găseste cum să îi despartă).

Nu vreau să dau prea multe detalii. Scriindu-ti, mă gândeam: dar oare care ar fi diferenta dintre un duhovnic si un prieten bun, care să îti fie alături la bine si la greu? Diferenta e că prietenului îi lipseste harul de a face slujbe si de a-ti ierta păcatele.

Toti oamenii gresesc, unii mai mult, altii mai putin. Dar diferenta dintre greselile celor dintâi si ale celor din urmă este enormă. Un sfânt a plâns vreme îndelungată pentru că a furat o smochină. Cum ti se pare asta?

Cu cât sufletul tău e mai curat, cu atât sansele de a avea o familie împlinită cresc. Si duhovnicul e cel care te învată să te lupti cu patimile si cu poftele. Nimeni nu poate suplini rolul lui.

Poate că te-ai spovedit totusi vreodată, dar nu ai fost multumită de modul în care a decurs spovedania. Poate că părintele nu a fost la înăltimea asteptărilor tale, poate că nu a avut răbdare să te asculte.

La întrebarea: "Cum să îi ferim pe crestini de riscul de a se spovedi la duhovnici neiscusiti?", un părinte cu viată sfântă a răspuns: "Recomandându-le să meargă la cei iscusiti!". Adică nu arătându-i cu degetul pe cei care nu se pricep să călăuzească sufletele, ci arătându-i cu degetul tocmai pe cei care stiu să facă acest lucru.

În popor există o diferentiere între "preoti cu har" si "preoti fără har". De obicei se crede că această clasificare, gresită de altfel, se datorează unei conceptii păgâne asupra lucrării harului în slujitorii lui Dumnezeu. Toti preotii au har, toti au puterea de a săvârsi Sfintele Taine ale Bisericii. Dar, chiar dacă toti au puterea de a da dezlegare de păcate, nu toti au iscusinta de a-l ajuta pe cel căzut să se ridice.

Subiectul despre care îti scriu acum e subiectul care m-a frământat multă vreme. De altfel, teza mea de licentă în Teologie a fost tocmai despre relatia dintre duhovnic si ucenic.

Sunt oameni care o viată întreagă se spovedesc si cad din nou în acelasi păcat. Sunt oameni care, mai pătimasi decât cei dintâi, după prima spovedanie duc o luptă grea cu patima, dar nu mai cad. Sau cad în păcate mult mai mici.

Există două feluri de duhovnici: unii care se multumesc să dea dezlegare de păcate, si altii care îi învată pe credinciosi să se ridice din cădere. Sunt un fel de antrenori care supraveghează cu multă grijă vietile celor care au alergat la ei.

Dacă ai avut de-a face cu duhovnici din prima categorie, care înteleg preotia ca pe o meserie obisnuită, nu mă mir că nu ai fost impresionată de ei. Dar dacă ai fi cunoscut un duhovnic iscusit, care întelege preotia ca pe purtarea crucii lui Hristos, nu cred că ai fi avut cum să nu fii coplesită de dragostea pe care o emană. Asa cum pe unii îi hipnotizează un gen de muzică, tot asa pe crestini îi fascinează duhovnicii buni. Era să scriu "adevărati", dar as fi gresit. Ceilalti nu sunt "falsi".

Un duhovnic iscusit nu se poate compara cu nimic. Doi dintre duhovnicii pe care i-am avut au murit. Unul dintre ei, cu trei zile înainte de a muri s-a dus la un alt preot si i-a spus: "Eu peste trei zile voi muri!"

"Cum să mori, de ce să mori?"

Peste trei zile părintele a murit. Nu vreau să spun mai multe despre el, ca să nu pară povesti. Era plin de dragoste fată de oameni.

Am cunoscut însă si altfel de duhovnici. O vreme m-am spovedit la un părinte ciudat. "De ce citesti Pelerinul rus? Aia e carte pentru oamenii simpli. Citeste filosofie serioasă..." Iată un exemplu de sfat "spre mântuire". Am avut deci si experiente neplăcute. Asa că îti spun: fii cu mare luare-aminte atunci când îti alegi un duhovnic. Caută un om fată de care să ai toată încrederea.

Unii se plâng că nu găsesc duhovnici. Părintele Cleopa spunea: "Nu tu trebuie să găsesti duhovnicul, el te va găsi pe tine..." În clipa în care Dumnezeu vede că îti doresti din toată inima să găsesti un duhovnic iscusit, îti va trimite.

Părintele pe care îl avem acum ca duhovnic eu si sotia mea e cel mai bun prieten al nostru. Prieten nu în sensul unei relatii prea deschise, ci în sensul că aproape în toate încercările prin care am trecut ne-a fost aproape. Când l-am cunoscut, am simtit aceeasi emotie pe care am avut-o când m-am îndrăgostit de Claudia. Noaptea nu puteam să dorm de bucurie. Mă rugasem mult ca Dumnezeu să îmi trimită un duhovnic iscusit, la care să pot alerga ori de câte ori am nevoie. Duhovnicul pe care îl aveam înainte era la o mănăstire din Moldova, si ajungeam foarte greu acolo. De aceea ne-a sugerat să ne găsim si un preot la care să ne spovedim când nu putem ajunge la el. Nu credeam că mă voi despărti vreodată de fostul duhovnic.

Dar Dumnezeu a rânduit să avem un duhovnic în Bucuresti. E cu totul altceva să te poti spovedi cât mai des, chiar în fiecare săptămână. Trăiesc patru povesti de dragoste: fată de sotie, fată de copil si fată de duhovnic. Cea de-a patra e cea mai profundă, e dragostea fată de Dumnezeu. Nu vreau să crezi că în afară de Dumnezeu nu îmi iubesc decât familia si duhovnicul. Nu, iubesc si alti oameni. Dar nu pot spune că legătura mea cu ei e o poveste. Mă bucur enorm de prietenii mei, dar nu mi se întâmplă foarte des să am momente pe care să le simt de poveste. Desi uneori mi se întâmplă.

Crede-mă că asa cum îti dai seama că vrei să găsesti un sot bun, tot asa ar trebui să constientizezi si lipsa unui duhovnic. Poate că prietenele tale nu au duhovnic si poate că nu ti se pare că problema e atât de importantă. Poate ti se pare că dacă ele se descurcă, te vei descurca si tu.

Îmi pare rău că nu am mai multă pricepere să îti explic cât de minunat este să ai duhovnic. E într-adevăr minunat, crede-mă. Viata capătă o cu totul altă strălucire, o cu totul altă culoare.

Care viată? Viata ta! De unde stiu eu asta? Si de ce nu te las să descoperi tu singură dacă ai sau nu nevoie de duhovnic?

Tocmai asta fac, îti prezint ce îti poate aduce un duhovnic. În acelasi fel în care ti-as prezenta si o carte frumoasă. Înainte însă de a-ti fi vorbit despre duhovnic cred că ar fi fost mai bine să îti spun ceva si despre compatibilitatea spirituală a sotilor.

Dacă amândoi sotii sunt necredinciosi, în acest plan nu apar contradictii decât în clipa în care unul din ei ar vrea să se apropie de Biserică. Să zicem că sotia face acest pas. Sotul se va simti trădat: a luat o femeie orientată numai spre cele lumesti, si brusc această femeie vrea să tină cont de poruncile unui Dumnezeu rigorist, care a spus că numai cei care merg pe calea cea strâmtă se vor mântui. Pentru femeie clipa în care primeste în sufletul ei credinta crestină e clipa în care îsi asumă crucea răbdării: va trece multă vreme până când sotul ei va întelege că alegerea ei a fost îndelung chibzuită, până când va întelege că nu o poate rupe de Hristos.

Aceeasi răbdare trebuie să o aibă sotia unui om cu credintă căldicică: putini români spun că sunt necredinciosi, dar câti dintre ei merg duminica la Biserică? Putini. Un sot căldicel poate fi la fel de mânios pe sotia sa crestină ca si un sot necredincios. Pe oamenii căldicei îi enervează să vadă că altii duc o viată curată, o viată de sfintenie. Îi enervează să vadă că mai sunt oameni care în vremuri atât de tulburi vor să Îl slujească pe Hristos. Si, în cazul în care propriile lor sotii pornesc pe acest drum, ei vor încerca să le pună cât mai multe piedici.

În cazul în care atunci când te vei mărita vei face parte din primele două categorii, adică dacă vei fi necredincioasă sau dacă vei avea putină credintă, problema duhovnicească nu va fi prea importantă pentru tine. Totusi, chiar dacă nu te pot convinge cât de important este să ai un sot credincios, cel putin îti pot sugera să cauti un om care să te respecte foarte mult: atât de mult încât, chiar dacă tu vei vrea vreodată să te apropii de Adevăr, de Lumină, de Hristos, el să nu îti stea împotrivă. El să nu îti pună piedici, să nu vrea să îti devină dusman.

Ce e de făcut dacă ai credintă si dacă te îndrăgostesti de un om care nu crede în Dumnezeu?

Toti duhovnicii mari cu care am stat de vorbă au aceeasi părere în această problemă: "Majoritatea fetelor credincioase care s-au căsătorit cu bărbati necredinciosi, sau cu putină credintă, au avut parte de esecuri în familie. Desi ele erau convinse că prin dragostea lor vor reusi să îi întoarcă spre Dumnezeu, nu au reusit. Atunci când nu au fost părăsite, au fost înselate. Dacă nu au fost înselate, au fost bătute de ei. Diavolul s-a răzbunat pentru faptul că ele au vrut să îsi aducă bărbatii pe drumul cel drept. Ele stiau că le va fi greu; dar mai stiau că se poate. Si fiecare a sperat până în ultima clipă că îsi va întoarce bărbatul."

"Si totusi, ce e de făcut dacă o fată credincioasă se îndrăgosteste de un tânăr cu putină credintă?"

"În nici un caz să nu se grăbească cu nunta. Să aibă răbdare, poate că tânărul se va apropia de Dumnezeu. Dar să nu se multumească dacă reuseste să îl aducă duminica la biserică. Multi au venit la slujbe numai pentru a câstiga încrederea fetelor la care tineau. Si, la două-trei luni după nuntă, au început să le ceară să stea acasă împreună cu ei, să nu îsi mai piardă timpul la biserică."

Răspunsul acesta e cel pe care l-am auzit de la părintii duhovnici. Nu sunt în măsură să dau o altă solutie. Experienta lor vastă e de o mie de ori mai pretioasă decât orice supozitie ratională.

Îmi dau seama ce dureros poate fi pentru o fată crestină să se îndrăgostească de un tânăr cu putină credintă. Dar, oricât de bine s-ar potrivi pe celelalte planuri, dacă în planul duhovnicesc nu există armonie, temelia familiei se va ruina la cel mai mic cutremur.

Chiar dacă datorită calculelor astrologice tinerii ar ajunge la concluzia că sunt perfect compatibili, totusi această compatibilitate este iluzorie. Să spunem ceva si despre această compatibilitate.

Odată cu renasterea păgânismului asistăm si la renasterea astrologiei. La televizor putem vedea emisiuni despre zodiac, în presă putem găsi articole despre horoscop. Si astrologii pretind că arta lor este cât se poate de stiintifică. Nu este asa. Sute de ani, Sfintii Părinti au scris contra acestei "arte", dovedind că este vrăjitorie. Am scris pe această temă o carte, S. O. S. - Despre horoscop, cutremure si ghicirea viitorului. Si chiar astronomi de renume au arătat că astrologia nu are nici o bază stiintifică. E adevărat că au fost si astronomi care au îmbrătisat astrologia. Dar dacă unii medici folosesc vindecarea cu bioenergie nu înseamnă că o astfel de vindecare trebuie primită cu bratele deschise. De fapt, diavolul pe unii îi amăgeste prin vindecări înselătoare, pe altii îi amăgeste prin astrologie. Pe fiecare cum poate.

Tu nu te lăsa amăgită de nici un fel de tehnici oculte. Nu tine seama de ce spun astrele: chiar dacă ti-ar zice că ai găsit perechea potrivită, nu le da crezare. Si dacă ai găsit un om pe care îl iubesti, un om cu care simti că te potrivesti, mărită-te cu el chiar dacă astrele "zic" că sunteti incompatibili. Nu pierde o sansă, care poate fi sansa vietii tale, numai pentru ai descoperit ,,incompatibilitatea voastră astrologică". Si, pentru că tot am ajuns la un subiect legat de vrăjitorie, ar fi bine să lămurim câteva probleme...



CARTEA NUNTII
de Danion Vasile

Povestea vulturilor aurii
Sa stam de vorba
Despre mirajul sexualitatii
De ce sa ma casatoresc?
Despre Goana dupa Aurul nuntii sau western-ul maritisului
De ce nu ne ajuta Dumnezeu?
Despre fotomodele si Don Juani
Geniul si femeia de serviciu
Banii vorbesc!
Despre influenta prietenilor
Parintii: prieteni sau dusmani?
Binecuvantarea preotului
Despre vrajitoare si dezlegarea cununiilor
Despre dragostea trupeasca
Scrisoare catre tinerii secolului XXI
"Daca stiam ca o sa ne certam atat..."
Un examen cu multi restantieri
Cuvinte catre cei care vor sa se recasatoreasca
"....dar barbatul este mai egal decat femeia..."
Cum sa ma pregatesc pentru casatorie?
"Dumnezeu e baiat de cartier..."
Povestea unei casatorii...
Postfata la editia a doua
Rugaciuni
Prefata