CUPRINS

 BIBLIOGRAFIE

FATA  ASCUNSà A
PROSTITUTIEI  LEGALIZATE


''Prostitutia - factor major în epidemiologia HIV si altor BTS (boli cu transmitere sexuală)''

Incubatia
SIDA: 3 - 6 săptămâni până la aparitia unui sindrom HIV acut (doar la 50% din infectati) care este nespecific, semănând cu o banală infectie virală.
Perioada de latentă care urmează este de circa 10 ani (18)
Pozitivarea serologică: 4 - 8 săptămâni după infectie
Contagiozitatea: persoana infectată este contagioasă si poate transmite boala în perioada incubatiei înainte de aparitia simptomelor si de pozitivarea reactiilor serologice.
''Pe tot parcursul perioadei de incubatie din sângele pacientului si din tesuturile sale pot fi izolate virusurile HIV sau componente specifice din structura lor''.(19)
Infectivitatea estimată în HIV este de circa 80 de ori mai mare prin transmiterea de la femeie la bărbat (ceea ce se întâmplă în cazul prostituatelor) decât de la bărbat la femeie.(20)

''Prostitutia si contactul prin prostitutie -factor major în epidemiologia HIV si altor BTS (boli cu transmitere sexuală)'' (21)
Centrul National pentru Statistici de Sănătate (SUA) în raportul pe ianuarie 1992 indica pentru 1989 că infectia HIV a fost a treia cauză de deces în Statele Unite pentru toate rasele la vârstele cuprinse între 25-44 de ani. (18)
În anul 1990, SIDA a fost principala cauză de deces pentru bărbati si femei cu vârstele de la 25 la 44 ani în câteva orase din Statele Unite. (Fig.2) (18)
OMS estimează că circa 1 milion de copiii infectati cu HIV s-au născut la începutul pandemiei HIV si mai mult de jumătate din acestia au dezvoltat SIDA si au murit. (18)
Un studiu ilustrat în Fig.4 arată prevalenta anticorpilor antiHIV la prostituate comparativ cu populatia generală'' (22)

Un studiu efectuat pe prostituatele din Nairobi arată într-un interval de supraveghere de 4 ani o crestere a titrului de seroprevalentă de la 4% la 61%. (22)
În timp ce în America de Nord si Europa majoritatea bolnavilor atinsi de SIDA sunt homosexuali, în Africa 80% din bolnavi sunt heterosexuali având ca factori de risc principali raporturi sexuale cu prostituate si antecedente de BTS (boli cu transmitere sexuală). (22)
Un studiu efectuat în Nairobi arată 66% HIV prevalentă la prostituatele sărace si 31% HIV prevalentă la prostituatelor ''de lux''.
Într-un studiu prospectiv făcut în Africa, în 30 de luni de monitorizare, incidenta cumulativă a HIV- seroconversiei a fost de 67%.(23)
Prevalenta HIV-1 este foarte mare când prostitutia se asociază cu abuzul de droguri. astfel într-un studiu făcut în Italia, 10 din 14 prostituate toxicomane si din altul făcut în Elvetia, 14 din 18 erau pozitive.
În sudul Floridei 41% din prostituatele analizate erau HIV pozitive. (23)
În New York si New Jersey mai multe studii făcute pe diferite categorii de prostituate arătau următoarele procente:
• 31% HIV- pozitive la neutilizatoarele de droguri intravenoase;
• 58% HIV - pozitive la utilizatoarele de droguri intravenoase;
• 84% HIV - pozitive la utilizatoarele de droguri alte decât intra-venoase.
Într-un studiu multicentric făcut în SUA s-au găsit valori de până la 57% prostituate HIV pozitive.
Într-un screening efectuat de Centre Hospitalier Affile Universitaire din Quebec pe un lot de prostituate din Ghana s-au găsit următoarele afectiuni:
• HIV - 76,6 %
Departamentul pentru patologie clinică al Universitătii Juntendo Uruyasu City, Japonia, cercetează 546 prostituate. Rata de HIV - pozitive în două perioade studiate a fost mai mare decât la lotul martor (p < 001). Examenul citologic vaginal clasa III-IV a arătat o frecventă mai mare (p < 0,01) a HIV la prostituatele cu human papilloma virus. În felul acesta se demonstrează riscul mai mare de cancere genitale la această categorie de femei. (23)
Ministerul Sănătătii Publice din Thailanda a initiat un interesant studiu privind rezultatele examinărilor la '' înrolarea'' prostituatelor. În felul acesta cercetarea a demonstrat că aceste femei vin cu o puternică încărcătură patologică genitală; lotul studiat a fost de 500 de femei. Pozivitatea reactiei HIV s-a găsit la 47% din prostituatele bordelurilor si 13% la cele angajate în alte forme de prostitutie (p< 0,001);
Un studiu prospectiv făcut timp de 10 ani de Departamentul de Sănătate Publică al Universitătii Miguel Hernandez din Alicante, Spania demonstrează cresterea progresivă a numărului de prostituate HIV- pozitive (de la 0 la 8,8 cazuri/1000 femei pe an), această crestere fiind încă mai mare când insele sau partenerii lor folosesc droguri. (26)

 

INAPOI LA CUPRINS