CUPRINS

 
BIBLIOGRAFIE

FATA  ASCUNSà A
PROSTITUTIEI  LEGALIZATE

Legalizarea prostitutiei – falsul mod de a rezolva problema prostitutiei

Prostitutia foloseste mii de fete si de femei si obtine profituri enorme pentru crima organizată din tările post-comuniste. În plus, în fiecare an, câteva sute de mii de femei sunt comercializate ilicit pentru prostitutie, din tările est-europene în centrele industriei sexului de pretutindeni în această lume. Metodele folosite sunt extrem de opresive si incompatibile cu standardul mondial al drepturilor omului. Comertul cu sex este o formă de sclavie contemporană si toate sursele anuntă dezvoltarea si expansiunea sa în secolul al XXI-lea.
Prostitutia nu trebuie legalizată. Legalizarea acesteia exprimă faptul că statul impune reglementări sub care femeile se pot prostitua. În Olanda, unde două treimi din femeile aflate în sistemul prostitutiei sunt imigrante si jumătate din acestea apartin traficului cu imigrante ilegale, legalizarea a condus la cresterea prostitutiei si a traficului din cadrul său. În concluzie, reglementările permit ca, în anumite conditii, să fie posibile exploatarea si abuzul asupra femeilor. În câteva state est-europene există ''zone de tolerantă'', în alte state se fac propuneri pentru legalizarea prostitutiei.
Majoritatea argumentelor în favoarea legalizării se bazează pe încercarea de a distinge între prostitutia de bunăvoie si traficarea fortată. Luând în considerare conditiile grave de exploatare în industria sexului, aceste delimitări nu sunt nimic altceva decât abstractiuni valabile în dezbateri academice. Ele sunt, oricum, lipsite de importantă si sens pentru femeile aflate sub controlul pestilor ori al traficantilor.
Cu sigurantă, industria sexului nu face diferente între participarea ''liberă'' si ''fortată'', iar studiul meu arată faptul că bărbatii care cumpără femei si copii în sistemul prostitutiei nu observă diferenta, tratându-i cu aceeasi agresivitate. Legalizarea si reglementarea încearcă redefinirea prostitutiei ca o formă de muncă, denumită cu ajutorul termenilor ''prestare de servicii specifice''. Redenumirea acestei activităti poate curăta imaginea prostitutiei, dar nu poate pune capăt violentei si exploatării. Nu face decât să permită infractorilor si membrilor organizatiilor crimei organizate să-si anunte transformarea în oameni de afaceri, care actionează în câmpul legii, si să lucreze mână în mână cu statul pentru a comercializa corpurile femeilor.
Prostitutia este o formă gravă a discriminării sexuale. Legalizarea acestei violente asupra femeilor pune restrictii asupra libertătii acestora si a drepturilor lor de cetătene. Dacă femeilor li se permite să devină obiecte legale de uz, ele capătă o cetătenie de rangul doi. Democratia este, astfel, subminată.
Corpurile si emotiile femeilor trebuie să le apartină lor însesi. Acestea nu trebuie să fie vândute sau cumpărate. Industria sexului urmăreste si utilizează femei tinere, de obicei sub 25 de ani, adesea fete până la 20 de ani. Dacă un stat permite prostitutiei să prospere, o anumită parte a fiecărei generatii de femei tinere se va pierde. Prostitutia produce grave vătămări ale trupului si ale mintii. Femeile care supravietuiesc bătăilor, violurilor, bolilor cu transmitere sexuală, drogurilor, alcoolului si abuzului emotional, ies bolnave din sistemul prostitutiei, traumatizate si, adesea, mult mai sărace decât au intrat.
Monstruozitatea comertului cu sex se întinde de-a lungul întregii lumi, dar singura cale de a actiona este dezvăluirea violentei si a exploatării asa cum sunt ele si crearea unor remedii corespunzătoare. Legalizarea va folosi numai traficantilor si pestilor si vor fi compromise si femeile în mod individual si statutul femeilor, pe o perioadă lungă. Cum spunea o supravietuitoare a sistemului prostitutiei: ''Legalizarea nu va pune capăt abuzului, va face abuzul legal''. (4)

 

INAPOI LA CUPRINS