Prefață

 

Cartea de față cuprinde cincisprezece cuvântări-conferințe, pe care le-am ținut la Timișoara, în săli publice, ca invitat al Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România "A.S.C.O.R.". Fiind adresate în primul rând tinerilor și mai ales studenților, în cuvântările mele, care acum formează conținutul cărții de față, am urmărit edificarea ascultătorilor și orientarea lor, în chestiuni religioase.

Pe când țineam cuvântările acestea, nu mă gândeam că ele vor putea fi publicate într-o carte. La gândul publicării lor, au ajuns alții. La acest gând au ajuns unii dintre prietenii mei, care au copiat textul vorbit și înregistrat pe casete și l-au scris. Ei s-au interesat și de posibilitatea publicării conferințelor mele și așa s-a ajuns la cartea de față.

Dat fiind faptul că cuvântările mele, de la Timișoara, nu au legătură de fond unele cu altele - fiecare fiind o cuvântare de sine stătătoare - sunt explicabile digresiunile și repetările, care am dorit să rămână și în carte. Aceasta, din două motive: întâi, pentru că nu toți cititorii citesc întreaga carte, și apoi, pentru că în felul acesta se menține caracterul inițial al celor publicate în carte.

Astfel stând lucrurile, cartea poate fi citită de oriunde, iar cititorul poate avea folos și bucurie din oricare cuvântare citită.

Cărții i-am dat titlul "Prescuri, pentru cuminecături". Titlul acesta mi-a fost sugerat de poezia "Aluat", de Zorica Lațcu. Am socotit că aluatul cuvântului lui Dumnezeu, pus în "făina gândului", ne dă posibilitatea să pregătim prescuri de gând, pe care apoi să le oferim Domnului Hristos, ca să le binecuvinteze și să le înmulțească, pentru folosul și bucuria celor ce vor lua aminte la ele. Cuvântările mele sunt, așadar, prescuri, pe care eu le ofer lui Dumnezeu și, prin Dumnezeu, oamenilor, spre înaintare duhovnicească, spre folos și bucurie. Nu le ofer singur, ci împreună cu toți cei care au colaborat favorabil, ca de la cuvântările de altă dată, să se ajungă la cartea de față, pe care o doresc înmulțitoare de bine și de bucurie și pe care o trimitem la propovăduire, ca să fie aducătoare de pace, de bucurie și de binecuvântare.

Mulțumesc din inimă Editurii Mitropoliei Banatului care a primit să tipărească cuvântările mele. La fel țin să mulțumesc și tuturor celorlalți, care au ajutat ca să existe cartea de față. Tuturor le ofer mulțumirile mele și recunoștința mea unite cu rugăciunea către bunul Dumnezeu, ca să le răsplătească pentru osteneala ca și-au dat.

Binecuvântarea Domnului să fie peste noi toți, în toate zilele vieții noastre și în veșnicie.

 

Arhimandritul Teofil Părăian