RECOMANDARE

 

Orice întâlnire cu Părintele Teofil se transformă într-un adevărat eveniment, Cuvioșia Sa adresându-se prin cicluri de conferințe nu numai tinerilor, ci tuturor acelora care simt nevoia înaintării pe cărările duhovnicești. Cunoscând aceasta, de fiecare dată când a venit la Timișoara chemat de frații din ASCOR, am asistat la expunerile sale găsindu-le extrem de folositoare. Mă gândeam chiar ce păcat este că nu ajung să le cunoască și alții când mai mulți "ascoriști" au transcris "cuvintele" Părintelui Teofil iar dânsul a avut bunul gând de a le oferi spre publicare. Am îmbrățișat din primul moment această inițiativă de natură să ducă la îmbogățirea spirituală a celor care vor ajunge să le citească.

Pe de-asupra mi s-a părut mai mult decât generoasă dorința Părintelui Teofil de a readuce în memoria celor de azi chipul și versurile unei maici unice în felul ei: Zorica Lațcu, purtând numele de călugărie Teodosia, care a trăit din plin tragedia mănăstirii "Vladimirești" unde a viețuit. Titlul însuși al volumului de față "Prescuri pentru cuminecături", e luat din poezia "Aluat" a maicii Teodosia. Deși a studiat filologia clasică nu Teologia, prin intermediul limbii grecești și latinești s-a apropiat de scrierile Sfinților Părinți, cu osebire Ioan Scăraru, devenind o îndrumătoare într-ale duhovniciei pentru oricine s-a apropiat de ea. Poate că o dată cu versurile ei reactualizate acum, se va găsi cineva care să inițieze tipărirea întregii opere poetice a regretatei Teodosia Lațcu și nu mai puțin a eventualelor traduceri și studii ce vor fi rămas de pe urma ei.

În totul însă "Prescuri pentru cuminecături" se constituie într-un mesaj de înaltă spiritualitate care se adaugă celui transmis prin "Gânduri bune pentru gânduri bune", carte apărută tot în editura Mitropoliei Banatului anul trecut. E și motivul care mă determină să recomand acest nou volum datorat Părintelui Teofil cu toată căldura tuturor doritorilor de slovă duhovnicească, asigurându-i că parcurgând prezentele pagini pot avea certitudinea cu privire la folosul sufletesc pe care îl vor dobândi.

 

NICOLAE
Mitropolitul Banatului