Precuvântare

 

Totdeauna la noi românii, și, evident, nu numai la noi, credincioșii au simțit nevoia, în efortul lor spre desăvârșire, de a avea un duhovnic care să-i îndrume spiritual. Nu e vorba doar de duhovnicul care să spovedească și să împărtășească, ci de "maestrul spiritual", "directorul de conștiință" cum ar spune apusenii, în stare să conducă conștiința fiecăruia, neîncălcându-i libertatea, ci oferindu-i sfaturi, dându-i exemple și rugându-se lui Dumnezeu pentru el și cu el (Costion Nicolescu, Să ne protejăm duhovnicii, în "Alfa și Omega", supliment al ziarului "Cotidianul" de vineri, 16 august, 1996, p. 1). Nevoia aceasta s-a manifestat mai cu putere după ieșirea noastră din lunga perioadă de dictatură a celor fără Dumnezeu, când lumea, și mai ales tinerii, n-au putut, decât cu greu și în taină, să apeleze la duhovnici. Iată de ce în condiții de libertate, setea duhovnicească se manifestă acum cu putere, impresionând și înmărmurind chiar pe toți cei care urmăresc fenomenul religios.

Unul din duhovnicii noștri - și nu sunt mulți aceia care, pe bun merit, pot fi numiți astfel - s-a pus la dispoziția credincioșilor doritori de îndrumare spirituală. Acest duhovnic este, fără îndoială, părintele Teofil Părăian de la mănăstirea "Brâncoveanu" - Sâmbăta de Sus. Cu mult sârg și dăruire de sine, la așezământul călugăresc de care și-a legat viața, dar și pretutindeni în țară unde este solicitat, el împărtășește din cunoștințele adunate, din înțelepciunea împrumutată de la alți duhovnici, din experiența dobândită pe parcursul anilor, din darul primit de la însuși Dumnezeu, tuturor celor care i se adresează. Unii din cei care l-au solicitat cu mult sârg și cărora el le-a răspuns cu deosebită dragoste sunt studenții timișoreni constituiți în asociația purtând numele prescurtat de ASCOR. Pe parcursul anilor din urmă, acești zeloși studenți pe care părintele Teofil i-a vizitat des și cărora le-a vorbit precum nimeni altul, i-au adunat cuvântările rostite, transcriindu-le de pe casetele audio, și acum le-au încredințat editurii Mitropoliei Banatului spre imprimare.

Imprimăm deci, în volumul de față, cuvântările adresate de părintele Teofil studenților care au participat la taberele de muncă și rugăciune organizate la Schitul Poșaga, cu nădejdea că răspundem unor reale nevoi duhovnicești. În felul acesta, cei care l-au ascultat direct pot să remarce ceea ce au auzit pe viu, alții, care nu s-au bucurat de acest privilegiu, vor putea să afle și ei lucruri care să le îmbogățească sufletul. Ca unul care îl cunosc pe părintele Teofil de mulți ani, mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să contribui cu cât de puțin la publicarea acestei cărți menită să răspundă unei nevoi profunde a tinerilor noștri, în aceeași măsură tuturor credincioșilor atât de doritori să urce treptele scării ce duce spre cer.

 

Nicolae
Mitropolitul Banatului