Sfintii de langa noi

Aparut in ziua de Luni, Aprilie 05, 2004

In Saptamana Patimilor va istorisim despre insusirile deosebite, faptele incredibile si vietile pilduitoare ale unor preoti ortodocsi, foarte iubiti si cautati de credinciosi. Ei sunt cele mai potrivite modele pentru pregatirea sufleteasca dinaintea Invierii Domnului.
Marii duhovnici ai Romaniei sunt sfintii de langa noi. Deseori uitam de prezenta lor binefacatoare, dar ei nu ostenesc sa se roage pentru noi. Sa incercam a-i cunoaste macar in pragul celei mai mari sarbatori crestine. CLAUDIU TARZIU

In popor se spune ca Dumnezeu ne rabda pentru rugaciunile preotilor si monahilor nostri. Intre acestia, parintii duhovnici au menirea cea mai grea. Ei isi asuma responsabilitatea pentru indreptarea noastra. Marii duhovnici sunt parinti imbunatatiti, adica oameni care au inaintat foarte mult pe calea desavarsirii. Pentru iubirea, credinta si nadejdea lor in Hristos, pentru stradania si curatia lor sufleteasca, Dumnezeu i-a inzestrat pe acesti preoti cu daruri extraordinare. Sunt clarvazatori, ne pot vindeca sufletele si trupurile, ne pot schimba radical viata. Cu o conditie: sa credem.

Puterea duhovnicului

Duhovnicul nu este un vanzator de indulgente, nici o masina de spalat pacate. El este cel care ne mijloceste impacarea cu Dumnezeu. Iisus Hristos l-a randuit sa ne dezlege de pacate si sa ne indrume in viata crestina. Mantuitorul a zis catre ucenicii cai, chiar în ziua Învierii Sale: „Luati Duh Sfânt! Carora veti ierta pacatele, vor fi iertate, si carora le veti tine, vor fi tinute“ (In. 20, 22-23). Prin comiterea pacatului, omul cade de sub puterea harului divin. Duhovnicul poate sa-l reaseze sub har pe crestin, dupa ce acesta s-a marturisit si a facut penitenta, prin iertarea pacatelor. De asemenea, duhovnicul hotaraste cand suntem pregatiti sa ne impartasim. Sfanta Impartasanie este taina prin care crestinul primeste Trupul si Sangele lui Hristos, sub forma vinului si a painii. Aceasta taina se administreaza indeobste in cadrul Liturghiei, dar este acordata si in case sau spitale celor care nu se pot deplasa la biserica.

Pentru a obtine iertarea de pacate, crestinul trebuie sa-l convinga pe duhovnic ca regreta ce a facut si ca este decis sa nu mai repete pacatul. O persoana care doreste cu adevarat sa paraseasca pacatul va implini un canon („intreptare“ – in greaca), adica un set de prescriptii duhovnicesti: rugaciuni, matanii, post.

Nu toti preotii au dreptul de a fi duhovnici. Duhovnicia o primesc anumiti preoti de la episcopul locului, printr-o delegatie speciala numita „hirotezie“.

Persoanele care au un duhovnic se numesc fii duhovnicesti sau ucenici. Acestia trebuie sa-l asculte intru totul pe duhovnic. Ei cer sfat de la duhovnic mai ales atunci cand se afla in fata unei decizii cruciale. Parintele Teolfil Paraian spune ca a fi ucenic inseamna „sa te pleci cu mintea“, adica sa calci pe urmele celui care te indruma, fara sa crezi ca tu stii mai multe decat el.

Cum ne alegem duhovnicul

La duhovnic nu mergem ca la psiholog sau ca la un functionar public, pentru a ne rezolva o problema. Intai trebuie sa-l cunosti, pentru ca lui ii vei incredinta taina vietii tale. Duhovnicul fiecaruia dintre noi trebuie sa corespunda asteptarilor noastre, sa aiba o personalitate care sa se armonizeze cu a noastra. Asadar, crestinului ii este recomandat sa mearga mai mult timp la slujbele unui preot, sa-i afle altitudinea culturala si tinuta duhovniceasca pana se va lamuri daca acela este duhovnicul pe care si-l doreste.

Pana isi gaseste duhovnicul, crestinul se poate marturisi si impartasi la oricare alt preot. Sunt parinti care cred ca nu e nevoie sa-ti cauti duhovnicul si ca nici nu poti sa-l alegi. Parintele Savatie Bastovoi spunea undeva: „Dumnezeu va randui sa-ti recunosti duhovnicul. El este cel care iti rupe dintr-o data viata in doua si intelegi ca pana atunci n-ai inteles nimic si nici n-ai trait nimic“.

Marii duhovnici ai Romaniei

Marii duhovnici ai Romaniei sunt si mai aproape de Dumnezeu prin faptele si credinta lor. Vii sau trecuti la cele vesnice, ei ne raman alaturi si ne sunt modele pentru o viata exemplara. In paginile ce urmeaza nu ne-am propus un clasament al duhovnicilor, care ar fi fost un atentat la smerenia tuturor. Ne-am marginit sa istorisim despre insusirile deosebite, faptele incredibile si vietile pilduitoare ale unor preoti ortodocsi, foarte iubiti si cautati de credinciosi. Vor mai fi fiind si altii asemenea lor, la care, cu nepriceperea noastra, n-am ajuns. Pentru aceasta ne cerem iertare.


CONTINUARE: „Iisus a fost ortodox“